Salep hangi şartlarda yetişir?
Salep hangi şartlarda yetişir?,
Genellikle salep bitkisi, ılıman iklim bölgelerinde daha iyi yetişir. Kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçen iklimler salep yetiştiriciliği için idealdir. Bu tür iklim koşulları, bitkinin doğal döngüsünü destekler ve sağlıklı bir büyüme sağlar. Toprak yapısı da salep yetiştiriciliği için önemlidir. Salep dikmek için izin gerekir mi?
Salep dikmek için izin gerekir mi?,
Üretim yapmak isteyen çiftçilerin, üretim yerinin bulunduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne, bu Genelge ekinde yer alan Salep Üretimi Başvuru Formu (EK 1) ile müracaat etmeleri gerekmektedir. 1 dönüm salep ne kadar kazandırır?
1 dönüm salep ne kadar kazandırır?,
Metrekareden 1 kilogram ürün alındığı için, yani 1 dönüm salep eken çiftçimiz 250 bin ila 300 lira kazanıyor. Bunun 30 veya 40 bin lirası işçiliğe gider, gerisi çiftçilerimize kar kalıyor. Üreticinin altın bitkisi! . Salebin kurutulmuş olarak alış fiyatı ise 1800 ile 2 bin lira arasında satılıyor. Salebin ana vatanı neresidir?
Salebin ana vatanı neresidir?,
Dünyada sadece Kahramanmaraş'ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen salep ise meşhur Maraş Dondurmasına tat ve koku kazandırıyor. Salep nasıl bir toprakta yetişir?
Salep nasıl bir toprakta yetişir?,
Salep bitkisi doğada her tür toprakta yetişebilmekte ise de; kültür ortamında, diğer yumrulu bitkilerde olduğu gibi hafif bünyeli, kışın su tutmayan süzek ve organik maddece zengin toprakları daha çok tercih etmektedir. 1 dönümden kaç kilo yaş salep çıkar?
1 dönümden kaç kilo yaş salep çıkar?,
Kurutulmuş salebin toz halinde yaşına göre daha pahalıya alıcı bulduğunu dile getiren Hakkı Karaman, “Düzgün ekim yapıldığında dönümden 800 kilo ile 1 ton arasında ürün alınabiliyor. İklim değişikliğine göre bu verim 500-600 kiloya kadar düşebiliyor. Salep devlet alıyor mu?
Salep devlet alıyor mu?,
Salep nasıl yetiştirilir? Bilmeniz gereken ilk konu salep koruma altında olan endemik bir bitkidir. Yetiştirmeye karar verdiğiniz de öncelikle iliniz de bulunan Tarım Bakanlığının il - ilçe Müdürlüklerinden izin almanızdır. Salep susuz yetişir mi?
Salep susuz yetişir mi?,
Salep bitkisinin tohumu ekildikten sonra güneş ister. Fazla suyu sevmeyen salep bitkisinin toprağının nemli olması gerekir. Eylül ayında ekimi yapılan salep bitkisi, çiçeğini nisan ve haziran aylarında açar. Salep niye ekilmesi yasak?
Salep niye ekilmesi yasak?,
Doğada yetişen salep türlerinden yaklaşık 30 tanesi endemik türdür ve nesli tehlike altındadır. Bilinçsizce toplanarak tükenmesini önlemek amacıyla; Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye (CITES) göre doğadaki salep türlerini toplamak yasaklanmıştır. Salep üretimi zor mu?
Salep üretimi zor mu?,
Salep bitkisinin (soğanı) bakılmasının çok zor olduğunu ve yoğun çaba gerektirdiğini bilmeniz gerekiyor. Hatta salep bitkisi için özel çapalar bile üretilmiştir. Bu nedenle ilk etapta en fazla 500 metrekarelik bir alanda ekimini gerçekleştirmeniz faydanıza olacaktır. 500 metrekareden ne kadar salep çıkar?
500 metrekareden ne kadar salep çıkar?,
Benim yaklaşık 500 m2 bir alanım var. 300 kilo civarında salep elde ettim. Bu da 20 bin TL civarında etti.” Salep kaç ayda hasat edilir?
Salep kaç ayda hasat edilir?,
Salep Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir? Baharın gelmesiyle çiçek açmaya başlayan salepler hasat edilebilir. Sıcaklığa bağlı olan hasat zamanı, Batı bölgelerinde Mart ve Nisan ayı gibi gerçekleşirken, Doğu bölgelerinde ise hasat zamanı Haziran ayını bulabilir.