Dayanmak Kelimesinin Kökü Nedir?

Dayanmak Kelimesinin Kökü Nedir?, Kelimenin kökü nedir?, Doymak kelimesinin kökü nedir?, Inanmanın kökü nedir?, Dokunmak kelimesinin kökü nedir?, Kök Nedir örnek?


Kelimenin kökü nedir?

Kelimenin kökü nedir?, Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.

Doymak kelimesinin kökü nedir?

Doymak kelimesinin kökü nedir?, doy- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tod- “1. doldurmak, tıkmak [geçişli fiil], 2. doymak [geçişsiz fiil]” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe to- “doldurmak, tıkamak” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için dol- maddesine bakınız.

Inanmanın kökü nedir?

Inanmanın kökü nedir?, inan- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ınan- “güvenmek, inanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *ına- biçiminden Eski Türkçe +In- ekiyle türetilmiştir.

Dokunmak kelimesinin kökü nedir?

Dokunmak kelimesinin kökü nedir?, dokun- - Nişanyan Sözlük.

Kök Nedir örnek?

Kök Nedir örnek?, Örnek: "balıkçılar " sözcüğünün kökü "bal" olamaz. "Bal" ve "balık" sözcükleri arasında anlam bağlantısı yoktur. 1.İSİM KÖK :Varlıkların, kavramların ve duyguların adları olan köklere isim kök denir. akıl-lı kalem-lik çanta-yı bardak-lar defter-den saat-te okul-a böcek-ler İsim kökler “-mak / -mek” eki almazlar.

İsim kökü mü fiil kökü mü?

İsim kökü mü fiil kökü mü?, İsim köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak eklerinin getirilmesi gerekir. Eğer bu ekler geldiği zaman kelime anlamsız oluyorsa o zaman isim kökü olduğu söylenebilir. Git kökünün sonuna -mek eki getirildiğinde "gitmek" olur. Bu kelime anlamlı bir kelime olduğu için fiil kökü olarak isimlendirilmektedir.

Bellek kelimesinin kökü nedir?

Bellek kelimesinin kökü nedir?, bellek - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi belle- “bilmek, sanmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +Uk ekiyle türetilmiştir.

Aldatmak kelimesinin kökü nedir?

Aldatmak kelimesinin kökü nedir?, aldan- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe alda- “aldatmak, kandırmak” fiilinden Türkiye Türkçesi +In- ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe al “hile” sözcüğünden Eski Türkçe +dA- ekiyle türetilmiştir. Eski Türkçe al- fiilinden al- > *alt > alta- derivasyonu düşünülebilir.

Olumlu kelimesinin kökü nedir?

Olumlu kelimesinin kökü nedir?, Yeni Türkçe olum sözcüğünden Yeni Türkçe +lI(g) ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi ol- fiilinden Yeni Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.

Özgürlük kelimesinin kökü nedir?

Özgürlük kelimesinin kökü nedir?, Kelimenin yabancı karşılıkları daha anlaşılırdır. Öyle görünüyor ki, kelime öncelikle Arapça kökenli “hürriyet” kavramına karşılık olarak türetilmiştir. Hürriyet ise daha çok (köle olmaktan) kurtulma ile ilişkilendirilir (Aramice-Süryanice “hurr” kelimesinden). Batı dillerindeki karşılık ise “liberty” kelimesidir.

Insan kelimesinin kökü nedir?

Insan kelimesinin kökü nedir?, Arapça ins kelimesinden türetilmiştir. “Beşer, insan topluluğu” anlamına gelen ins, daha ziyade insan türünü ifade etmekte olup bu türün erkek veya dişi her ferdine insî/enesî yahut insân denmektedir. Kelimenin aslının “unutmak” mânasındaki nesyden insiyân olduğu da ileri sürülmüştür.

Aslında kelimesinin kökü nedir?

Aslında kelimesinin kökü nedir?, Aslında bu kelime "çamur" anlamındaki "balık" isminden, '+aç+ ' küçültme ekiyle türetilmiştir.

Diğer Sorucevap Yazıları
Sorucevap