Gusül abdesti alırken normal abdest almak şart mı
Gusül abdesti alırken normal abdest almaya gerek var mı?, Gusül abdesti alınırken normal abdest de alınır. Çünkü Gusül sırasında normal abdestte yapılanların yapıldığı bir kısım vardır. Ayrıca Gusül abdestinde vücudun tüm bölümleri, Müslümanlar tarafından iğne ucu kalmayacak şekilde yıkanır ve bu da Gusül'ün normal abdest yerine de geçmesinin nedenini açıklar.
Gusül abdesti alırken normal abdest almaya gerek var mı?
Gusül abdesti alırken normal abdest almaya gerek var mı?,
Gusül abdesti alınırken normal abdest de alınır. Çünkü Gusül sırasında normal abdestte yapılanların yapıldığı bir kısım vardır. Ayrıca Gusül abdestinde vücudun tüm bölümleri, Müslümanlar tarafından iğne ucu kalmayacak şekilde yıkanır ve bu da Gusül'ün normal abdest yerine de geçmesinin nedenini açıklar. Cünüp iken ilk önce hangi abdest alınır?
Cünüp iken ilk önce hangi abdest alınır?,
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]). Gusül abdesti sadece farzı kabul olur mu?
Gusül abdesti sadece farzı kabul olur mu?,
Cünüpken abdest alınması caiz değildir. Cünüp olan bir kişinin abdest alması, namaz ve diğer ibadetleri yapması mekruhtur. Cünüplük durumu giderilmeden önce gusül (temizlenme) abdesti alması gerekir. Gusül abdesti alındıktan sonra normal abdest alınabilir ve namaz ve diğer ibadetler yapılabilir. Gusül abdesti alınamayan durumlarda normal abdest alınır mı?
Gusül abdesti alınamayan durumlarda normal abdest alınır mı?,
Dolayısıyla abdestin farzlarını yapmak abdestin sahih olması için yeterlidir. Ancak sünnetler, farzlarda meydana gelebilecek eksiklikleri tamamladığı gibi elde edilecek sevabın artmasına vesile olur. Bu bakımdan abdest alırken sünnetleri kasten terk etmek mekruhtur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/103-104). Önce duş alıp sonra gusül abdesti alınır mı?
Önce duş alıp sonra gusül abdesti alınır mı?,
Din İşleri Yüksek Kurulu
Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkânı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır. Boşaldıktan sonra gusül abdesti ne zaman alınmalı?
Boşaldıktan sonra gusül abdesti ne zaman alınmalı?,
Ağzını ve burnunu suyla yıkayıp, denize veya göle girip çıkan yahut duş altında bütün vücudunu ıslatan gusletmiş olur. Önce abdest alıp, sonra bütün vücut yıkanırsa sünnete uygun olur. Gusletmek için niyet, Hanefi'de sünnet, diğer mezheplerde farzdır. Guslederken niyeti unutanın da guslü geçerli olur. Cünüp gezmek nelere sebep olur?
Cünüp gezmek nelere sebep olur?,
6- İstimna [mastürbasyon] guslü gerektirir. 7- Cünüp olup, idrar yapmadan guslettikten sonra erkekte meninin geri kalan kısmı, şehvetsiz aksa, tekrar gusletmek gerekir. Bunun için, gusülden önce idrara çıkıp, idrar yolunda kalmış olan meni parçasını çıkardıktan sonra gusletmek lazımdır. Gece cinsel ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Gece cinsel ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?,
Cünüp gezmek büyük günahsa da, cünüp gezerek günah işleyene kâfir denmez. Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Cünüp gezen, namaz da kılamaz. Abdesti alırken eksik alınırsa ne olur?
Abdesti alırken eksik alınırsa ne olur?,
Resûlullah, 'Evet! Islaklığı fark ederse.' cevabını verdi” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bkz. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Dolayısıyla kadınların da erkekler gibi ihtilam olmalarından sonra çamaşırlarında ıslaklık görmeleri hâlinde gusletmeleri gerekir. Gusül abdesti hangi durumlarda geçerli olmaz?
Gusül abdesti hangi durumlarda geçerli olmaz?,
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır. Abdest sırası karışırsa ne olur?
Abdest sırası karışırsa ne olur?,
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Gusül abdesti şartları nelerdir?
Gusül abdesti şartları nelerdir?,
Bu sıraya uymak Hanefi mezhebine göre sünnettir. Ama Şafiilerde farzdır. Hanefi mezhebine göre bilerek veya bilmeyerek hatırlayarak veya hatırlamayarak kişi bu sıraya uymazsa abdesti abdesttir yine. Ama sünneti terk etmiş olur fakat Şafii mezhebine göre bu sıraya uymazsa abdesti yeniden alması gerekir.