Ameliyat sonrası emboli neden olur?

Ameliyat sonrası emboli neden olur? , Ameliyat sonrası emboli riski ne kadar sürer?, Emboliye neden olan durumlar?, Emboli belirtileri ve sebepleri nelerdir?, Pıhtı olmaması için ne yapılmalı?, Ameliyat sonrası pıhtı atar mı?, Emboli düzelir mi?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Neden Olur
Ameliyat sonrası emboli neden olur?
Ameliyat sırasında veya sonrasında damarlardaki kan akışının kopan bir pıhtı, yağ, parazit, yabancı cisim (dolgu malzemeleri vb.) veya hava ile tıkanması ile oluşan tehlikeli klinik tabloya kısaca Emboli diyoruz.

Ameliyat sonrası emboli riski ne kadar sürer?


Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, ameliyattan 7 ila 12 hafta sonra bile hastaların yüksek risk altında bulunduğu ortaya çıktı.
 

Emboliye neden olan durumlar?


Akciğer embolisi, akciğerlerdeki damarların birinde pıhtı ya da başka bir materyal nedeniyle gelişen tıkanıklıktır. Çoğu durumda, bacaklarda oluşan kan pıhtılarından kaynaklanır. Daha nadir olarak vücudun başka bölümlerinde oluşan pıhtı ya da başka maddeler de akciğer embolisine neden olabilir.
 

Emboli belirtileri ve sebepleri nelerdir?


Yağ embolisi belirtileri idrarda azalma, öksürme, huzursuzluk, taşikardi ve yüksek ateştir. Akciğer embolisi belirtileri arasında bacaklarda ağrı, baş dönmesi, aşırı terleme, nefes darlığı ve hassasiyet oluşabilir. Vücuttaki emboli hastalığının pek çok farklı tedavisi bulunmaktadır.
 

Pıhtı olmaması için ne yapılmalı?


Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri

Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
 

Ameliyat sonrası pıhtı atar mı?


Ameliyatlarda oluşabilecek pıhtı ve bunun vücutta dağılarak herhangi bir organa gitmesi ameliyatlar sonrası en korkulan komplikasyonlardan biridir. Her türlü ameliyatta olduğu gibi Üroloji cerrahilerde de bazı hasta ve hasta gruplarında pıhtılaşma riski artabilir.
 

Emboli düzelir mi?


Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir. Ancak oluşan felcin ne oranda geri gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir.
 

Pıhtı olduğunu nasıl anlarız?


Pıhtı atmasında çok hafif hatta bazen gözden kaçabilen hafif derecede etkilenen hastaların yanında ani ölümler dahi görülebilir. Pıhtı atmasının klinik tablosunda sıklıkla kol ve bacaklarda kuvvet kaybı/felçler, duyu bozuklukları, konuşma bozuklukları, görme kayıpları, bilinç etkilenmeleri şeklinde ortaya çıkar.
 

Emboli nerelerde olur?


Pıhtılar, akciğerlerdeki arterlerin (atardamarlar) içinde sıkıştığında kişide emboli görülür. Bazen de kan pıhtıları dışında başka bir materyal kümesi de tıkanıklığa neden olabilir. Hızlı tedavi ile embolinin yol açabileceği ölüm riski azaltılabilir. Bazen akciğer atardamarlarında birden fazla tıkanıklık görülebilir.
 

Kaç çeşit emboli vardır?


Solid emboluslar: trombus (tromboembolizm), tümör kitlecikleri, aterom çamuru, doku parçaları, Sıvı emboluslar: yağ kürecikleri, Gaz emboluslar: hava ve azot gazı.
 

Emboli kimlerde görülür?


Kanser hastaları, gebeler, doğum kontrol ilacı kullananlar, kolit böbrek hastaları, akciğer embolisi geçirmeye eğilimli hastalardır. Risk faktörü taşıyan insanlardır. Ameliyatlardan sonra, özellikle ortopedik ameliyatlardan sonra sıklıkla akciğer embolisi görülebilir.
 

Emboli ne zaman ortaya çıkar?


Pulmoner Emboli Nasıl Gelişir? Pulmoner emboli, vücutta gelişen damar içi pıhtılaşmanın kan akımı ile akciğer damarlarına ulaşması ve burada tıkanıklığa yol açması ile ortaya çıkar. Bu nedenle, damar içinde pıhtılaşma yapabilen koşullar pulmoner emboli gelişimi açısından risk faktörü olarak kabul edilebilir.