AML lösemi neden olur?

AML lösemi neden olur? , AML hastaları ne kadar yaşar?, AML genetik mi?, AML kanser mi?, Lösemi ne tetikler?, AML hastasi ne yemeli?, ALL ve AML farkı nedir?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Neden Olur
AML lösemi neden olur?
Bugüne kadar yapılan araştırmalar neticesinde AML ye neden olabilecek bazı risk faktörleri saptanmıştır. Başka bir kanser nedeniyle kullanılan kemoterapiler veya radyoterapi, Down sendromu gibi genetik hastalıklar, uzun süreli benzene maruziyet, sigara bunlardan bazılarıdır.

AML hastaları ne kadar yaşar?


Remisyon sonrası tedaviler ile genç hastalarda medyan hastalıksız yaşam süresi yaklaşık 2 yıl ve total kür oranı %30-40 iken, yaşlı AML li hastalarda genellikle kısa sürede relaps gelişir; hastalıksız yaşam süresi medyan 9-12 aydır ve hastaların çok azı 2 yıldan fazla yaşar.
 

AML genetik mi?


Ayrıca Down sendromu, Fanconi anemisi gibi bazı kalıtsal hastalıklar ve bir kısım genetik anormalliklerle ilişkilendirilmesine rağmen AML nesilden nesile geçen yani kalıtsal bir hastalık değildir. AML bulaşıcı bir hastalık da değildir.
 

AML kanser mi?


Hastalık tablosu. Akut miyeloid lösemi (AML), aynı zamanda akut lenfoblastik olmayan lösemi (kan kanseri) olarak da tanımlanır, kan ve kan yapıcı sistemin kötü huylu bir hastalığıdır.
 

Lösemi ne tetikler?


Bu faktörlerin arasında yüksek miktarda radyasyona maruz kalmak, sanayi sektöründe sıklıkla kullanılan benzen gibi kimyasallara maruz kalmak, başka hastalıklar sebebiyle kullanılan ilaçlar (kemoterapi ilaçları gibi), virüsler ya da down sendromu gibi ciddi genetik hastalıklar lösemi oluşumunu tetikleyebilir.
 

AML hastasi ne yemeli?


Yağlı yemeklerden ve baharatlardan ve fazla şeker tüketiminden kaçının. Süt yerine yoğurt ve ayran tüketiniz. Az yağlı yayla, yoğurt, acısız tarhana veya pirinç gibi çorbaları tercih ediniz. Mercimek, ezogelin vb. kurubaklagillerle yapılmış çorbalardan ve sebze çorbalarından kaçının.
 

ALL ve AML farkı nedir?


Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) ve Akut miyeloid lösemi (AML) her ikisi de akut lösemidir. Her iki hastalık da kanda bulunan akyuvarların kemik iliğinde üretildiği ilkel hücrelerden kaynaklanan kanserlerdir. ALL lenfoid hücrelerden AML ise miyeloid hücrelerden kaynaklanır.
 

Akut lösemi tamamen iyileşir mi?


Lösemi korkulan bir hastalık olmaktan çıkıp tedavi edilebilir hastalık olmaya başladı. Uzun yıllar amansız hastalık olarak görülen ve halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemide, günümüzde gelişen tedavi yöntemleri sayesinde bazı tiplerinde yüzde 90 ı aşan başarı sağlanabiliyor.
 

AML nasıl oluşur?


AML kemik iliğinde gelişen hücrede kazanılmış DNA değişikliklerinden (mutasyonlar) kaynaklanmaktadır. Kemik iliği hücresi lösemik değişikliğe uğradığında birçok hücreye bölünür. Bu hücreler çoğalır, normal hücrelerden daha fazla yaşar ve sağlıklı hücrelerin yerini alırlar.
 

AML nüks eder mi?


Nüks sonrası tedaviler yetersizdir ve bu nedenle AML de tedavi başarısızlığının en önemli nedeni hastalık nüksü olarak görülmektedir.
 

Kan kanserinin ilk belirtisi nedir?


İştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri, tedavi ile kontrol altına alınamayan ateşli enfeksiyonlar, kemik ağrıları, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde büyüme, diş etlerinde ve karında şişlikler ise özellikle akut lösemi belirtileri arasında kabul edilen bulguları oluştururlar.
 

AML tedavisi nedir?


AML de tedavi, remisyon indüksiyonu ve pekiştirme tedavisi olmak üzere 2 bölümden oluşur. Remisyon sağlanması için yapılan tedaviye remisyon indüksiyon tedavisi denir. Şifa sağlamak için hastaların mutlaka önce remisyona girmesi gerekir. Remisyona giren hastalara pekiştirme tedavisi verilir.