6 aylık bebek uyku düzeni nasıl olmalı?

6 aylık bebek uyku düzeni nasıl olmalı? , 6 aylık bebeklerde gündüz uykusu nasıl olmalıdır?, 6 aylık bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur?, 6 aylık bebek akşam saat kaçta uyumalı?, 6 aylık bebek gündüz kaç saat uyanık kalır?, 6 aylık bebek sabah kaçta uyanmalı?, 6 aylik bebek neden surekli Uyanir?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Bebekler
6 aylık bebek uyku düzeni nasıl olmalı?
6 aylık periyotta 5-6 saatlik uyku döngüsünde 1-2 kez uyanırlar. Uyandıktan sonra bebeklerin 1/3-1/2 si kendi kendine yeniden dalarlar. Günde toplam yaklaşık 11-14 saat uyurlar ve bu bebeklerin %84 ü tüm gece boyunca uyuyabilir. 10 aylık bebeklerin 90% ı tüm gece boyunca ve günde ortalama 10-13 saat uyurlar.

6 aylık bebeklerde gündüz uykusu nasıl olmalıdır?


6-8 ay arası bebeklerin, gece ortalama 11-12 saat ve gündüz 2,5-3,5 saat civarı (genelde 2-3 uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı oluyor. Gündüz uykuları güzel oturmuşsa genellikle en geç bu dönemin sonunda 3. uyku kalkıp 2 uyku düzenine geçiş oluyor.
 

6 aylık bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur?


Eğer bebeğiniz 7:00′den önce kalkıyorsa ona göre saatleri geriye çekmeniz gerekir. 9:00 – 9:30 Sabah uykusu. Minimum 45 dakika, maksimum 1,5 saat olmalıdır. 12:30 – 1:30 Öğleden sonra uykusuna bebeğiniz sabah uykusundan kalktıktan sonra ilk uykusunun süresine göre 2 veya 3 saat sonra geçmiş olmalıdır.
 

6 aylık bebek akşam saat kaçta uyumalı?


Akşam yatma saatini düzenleyin

Bu aylardan itibaren 18:00 ile 20:00 arasında bebeğinizin uyku sinyallerini iyi gözlemleyip uykusu geldiğini görünce hemen uyku hazırlıklarına başlamalısınız. Eğer geç kalır ve bebeğinizin fazlaca yorulmasına neden olursanız uykuya geçmekte zorlanacak ve gece sık sık uyanacaktır.
 

6 aylık bebek gündüz kaç saat uyanık kalır?


Altıncı aydan sonra bebekler, geceleri çok daha uzun süre uyumaya başlar. Gündüz uykusunu da 3 kez yaparlar. Gündüz uykuları arasında 3 saat ya da 4 saat uyanık kalabilir. Bu düzen, olağan iken bu süreden az uyku, emerek uykuya dalma, sallayarak uyutma ve sık sık uyanma gibi durumlar, endişe verici olabiliyor.
 

6 aylık bebek sabah kaçta uyanmalı?


1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
 

6 aylik bebek neden surekli Uyanir?


Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
 

6 aylik bebek neden zor uyur?


“6 aylık/ 7 aylık bebek neden uyumaz?” sorusunun cevabı, genellikle diş çıkarma huzursuzluğudur, hatta bazı bebeklerde ilk diş 4. ayda dâhi çıkabilmekte ve bebeklerin uyku düzeni bozulabilmektedir. Diş çıkarma döneminde bebeklerin uyku düzeninin bozulmasının asıl nedeni, yüksek ateştir.
 

6 aylık bebek nasıl kolay uyutulur?


En önemli adım, bebeğinizi beşiğine alıştırmaktır. Ayağınızda sallayıp uykuya daldıktan sonra onu beşiğe yerleştirmek ya da emzirme esnasında uyuması bebeğinizin beşiğinde uykuya dalmasını zorlaştırır. Bebeğinize 6. aydan sonra uyku rutini oluştururken onu beşiğine yatırın ve orada uykuya dalmasını sağlayın.
 

Bebeğin gece uykusu ne zaman düzene girer?


Bebek büyüdükçe uykusu düzene girmeye başlar. Bebeklerin yüzde 70 i, 3. aydan sonra düzenli bir şekilde uyumaya başlarken; 9. aydan sonra bu oran yüzde 90 a çıkar. Bebek 3 aylık olduktan sonra, uyku vakti gelince uykulu haldeyken yatağa ya da beşiğe bırakılabilir ve kendi kendine uykuya dalmaya alıştırılabilir.
 

Bebeklerin gece sık uyanmaması için ne yapmalı?


6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.