Ağız içinde kist neden olur?

Ağız içinde kist neden olur? , Ağızda çıkan kist nasıl geçer?, Ağızda kist ne demek?, Diş eti kisti kanser yapar mı?, Ağız içi kist Hangi bölüm?, Diş eti kisti alınmazsa ne olur?, Diş kistinin zararları nelerdir?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Neden Olur
Ağız içinde kist neden olur?
Diş kistleri, çoğu zaman diş yaralanmalarına ve travmalara bağlı olarak oluşur. Fakat en sık nedeni; diş çürükleridir. Oluşan çürükler sonrasında oluşan oyuk, enfeksiyonel gelişimin başlangıcı olur. Yanlış beslenme ve dişleri fırçalamayı ihmal etmek dişlerde plak oluşturur.

Ağızda çıkan kist nasıl geçer?


Diş kisti hiçbir zaman yalnızca ilaç tedavisi ile geçmemektedir. Tedavi edilmesi için cerrahi işlem uygulanmalıdır. Bunun için de farkedildiği ilk andan hemen sonra doktora başvurulması gerekir. Doktor tarafından yapılan muayene sonrasında yukarıda belirttiğimiz gibi bir ameliyat gerçekleştirilmektedir.
 

Ağızda kist ne demek?


Çene kisti (mukoza kisti veya ağız kisti olarak da adlandırılır), ağzınızın içinde bulunan, küçük ve sıvı dolu bir kesedir. National Institutes of Health e göre kese, zararsız ve ağrısızdır. Yine de ağzınızın içinde bir şişlik hissettiğiniz için rahatsız edici olabilir.
 

Diş eti kisti kanser yapar mı?


Diş Kisti Tehlikeli midir? Çene bölgesinde görülen kistler dişlere bağlı olarak oluşur. Kistler kanser oluşturmaz.
 

Ağız içi kist Hangi bölüm?


Çeneden Çıkan Kist İçin Hangi Doktora Gitmeliyim, diye düşünen kişilerin çene cerrahisine gitmeleri gerekir. Kişilerin çenesinde birçok bakteri bulunur.
 

Diş eti kisti alınmazsa ne olur?


Diş kistleri tedavi edilmezse diş kökünü eritebilir, git gide büyüyebilir etrafındaki kemiği yok edebilir, büyümesiyle birlikte baskı yapıp kemikte incelmeye yol açıp çene kemiğinde kırıklara yol açabilir. Diş kistinin oluştuğu bölgeye bağlı olarak çeneyi açmada zorluk, çenede kasılmalara neden olabilir.
 

Diş kistinin zararları nelerdir?


Ağrı: Enfeksiyon gelişen bir diş kistinde genellikle ilk belirti ağrı ve hassasiyettir. Diş kaybı: Tedavi edilmeyen ya da tedavisi tamamlanmayan diş kistleri diş etinde kalıcı zayıflık ve hasara neden olarak dişin sabit tutulmasının önüne geçer. Bu durumda diş kayıpları yaşanabilir.
 

Antibiyotik kisti yok eder mi?


İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
 

Kist apse yapar mı?


Bu kist enfekte olup ve apse oluşturabilir. Tedavi süreci de oluşan kistin boyutuna, ağrı durumuna, enfeksiyon gelişimine bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda cerrahi drenaj gerektirir. Antibiyotikler genellikle tedavide yardımcı olmaktadır.
 

Diş kisti ameliyatı zor mu?


Diş kisti ameliyatının zorluğu, kistin bölgesine ve boyutuna göre değişiklik gösterse de korkulacak derecede zor bir ameliyat değildir. Hastalar ameliyat sonrasında hiçbir ağrı yaşamazlar. Ameliyat sonrası dönemde ağrı ve ödem beklenmektedir.
 

Kist ve tümör aynı şey mi?


Kist ve tümör görünüm itibariyle benzer özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, yapıları tamamen farklıdır. Kistler de tümörler gibi iyi ya da kötü huylu olsa da çoğu kist vücutta herhangi bir hasara neden olmaz. Kistlerin daha çok deri altı ve yumurtalıklarda çıktığı söylenebilir.
 

Diş kisti ameliyatsız geçer mi?


Çene kemiğinin ya da diş köklerinin herhangi bir bölgesinde gelişen, normalin dışındaki patojen yapı olan kistlerin, ilaç tedavisiyle iyileşme sağlanamadığı için cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekmektedir.