Ağızda tükürük birikmesi neden olur?

Ağızda tükürük birikmesi neden olur? , Ağzım sürekli tükürük doluyor ne yapmalıyım?, Ağızda tükürük fazlalığı neden olur?, Ağızdaki tükürük nasıl azaltılır?, Neden sürekli ağzım sulanıyor?, Tükürük bezi kanseri nasıl anlaşılır?, Tükürük bezleri için hangi doktora gidilir?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Neden Olur

Ağzım sürekli tükürük doluyor ne yapmalıyım?


Altta yatan nedene ilişkin tedavilerin yanı sıra tükürük üretimini azaltmak için destekleyici olarak antikolinerjik ilaç, beta blokerlar, botox ya da akupunktur tedavisi uygulanabilir. Ayrıca sık diş fırçalama, gargara yapma ve bol su tüketimi de sorunun azalmasına yardımcı olacaktır.
 

Ağızda tükürük fazlalığı neden olur?


Hipersalivasyon, altta yatan nedene bağlı olarak geçici veya kronik olabilir. Örneğin, bir enfeksiyonla uğraşıyorsanız, ağzınız bakterileri dışarı atmak için daha fazla tükürük üretebilir. Hipersalivasyon, genellikle, enfeksiyon başarılı bir şekilde tedavi edildikten sonra durur.
 

Ağızdaki tükürük nasıl azaltılır?


Nişastalı besinlerden uzak durmalı ve sık aralıklarla az yemek yemelisiniz. Sık sıvı alabilirsiniz. Şekersiz sakız çiğnemek, yutkunmanızı arttırarak yardım edebilir. Ekşi besinler, tükürük salgısını artıracağından, uzak durabilirsiniz.
 

Neden sürekli ağzım sulanıyor?


Dr. Vedat Göral “Yanlış uyku pozisyonu, reflü, bazı diş ve ağız problemleri, kafa travmaları, Parkinson, alerjiler, yemek borusu kanserleri, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları ve bağırsak parazitleri gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir” dedi.
 

Tükürük bezi kanseri nasıl anlaşılır?


Sizi endişelendiren kalıcı belirti veya semptomlarınız varsa doktorunuzdan randevu alın. Tükürük bezi yakınında bir yumru veya şişme bir alan olması tükürük bezi tümörü en yaygın işaretidir, ama kanser olduğu anlamına gelmez. Tükürük bezi tümörlerinin çoğu kanser olmayan (iyi huylu) tümörlerdir.
 

Tükürük bezleri için hangi doktora gidilir?


Kulak Burun Boğaz (KBB) bölüm hastalıkları
 

Tükürük bezi hastalıkları nelerdir?


Tükürük Bezi İltihapları (siyaloadenit)

Tükürük bezleri virüslere ve bakterilere bağlı enfekte olabilir. Virüsler içinde en sık kabakulak virüsü neden olur ve daha çok çocuklarda görülür ve özellikle parotis bezi tutulur. İltihaplanan tükürük bezinde hızlı gelişen ağrılı şişlik ve kızarıklık görülür.
 

Tükürük bezi iltihabı nedir?


Tükürük Bezi İltihapları (siyaloadenit)

Tükürük bezleri virüslere ve bakterilere bağlı enfekte olabilir. Virüsler içinde en sık kabakulak virüsü neden olur ve daha çok çocuklarda görülür ve özellikle parotis bezi tutulur. İltihaplanan tükürük bezinde hızlı gelişen ağrılı şişlik ve kızarıklık görülür.
 

Ne tükürük yapar?


Tükürük, üst azı dişlerinizin hemen üzerindeki parotis bezinden çıkar. Britannica nın tanımına göre çene altı bezi, ya da alt çene bezi, çene kemiğinde alt dişler boyunca uzanır. Bu bez, dil altı bölgenize tükürük salgılar.
 

Tükürük bezi hastalıkları neden olur?


Siyalolitiazis (tükürük bezi taşı), tükürük bezinin içerisinde kalsiyumdan zengin taşların oluşmasıdır. Sıvı kayıpları, bazı ilaçlar ve kronik hastalıklar taş oluşumuna yatkınlığı arttırmaktadır. Tükürük kanalı aniden tıkanır ve özellikle yemekten sonra bezin olduğu bölgede şişme meydana gelir.
 

Tükürük bezi tümörü nedir?


Tükürük bezi kanseri, ağzımızda tükürük salgısı yapan, büyük (üç çift) ve küçük ( bine yakın) dediğimiz tükürük bezlerinden birinin kanserleşmesi sonucu oluşan bir durumdur.