Akademik Özerklik Ne Demek?

Akademik Özerklik Ne Demek? , Üniversite özerkliği neden önemli?, Üniversitelerin özerk olması ne zaman?, Devlet üniversiteleri özerk mi?, Üniversitelerin özerk olması hangi anayasa?, Üniversite özerkliği neleri kapsar?, Öğrenci özerkliği ne demek?

Furkan Ben Editör
17 Mart 2023
Kategori: Nedir
Akademik Özerklik Ne Demek?
“Akademik özerklik”, üniversitede akademik ünvana sahip tüm insanların baskı ve yönlendirme olmaksızın özgürce eğitim ve araştırma yapmaları anlamına gelmektedir. Anayasamıza göre akademik özerkliğin sınırı ulusal savunma, güvenlik ve kamu düzenidir.

Üniversite özerkliği neden önemli?


Üniversiteler, özerkliğe sahip kamu tüzel kişileridir. Üniversite özerkliği, üniversite binalarında ve ek lerinde suçların ve suçluların kavuşturulmasına engel olmaz. Üni versiteler devletin gözetimi ve denetimi altında kendileri tarafından seçilen organları eliyle yönetilir.
 

Üniversitelerin özerk olması ne zaman?


İlki, üniversitelere bilimsel özgürlük ve yönetsel özerkliği kazandıran 1946 Tarihli 4936 Sayılı Üniversiteler Yasasıdır. Bu yasadaki kurumsal özerklik ve bilimsel özgürlük, 1960 Tarihli 115 Sayılı Yasa değişikliği ile güçlendirilmiştir. İkincisi ise 1973 Tarihli 1750 Sayılı Üniversiteler Yasası olmuştur.
 

Devlet üniversiteleri özerk mi?


Yüksek Öğretim Kanununun 2 nci maddesi (d) bendine göre; «Üniversite, bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan, Fakülte, Enstitü, Yüksek Okul ve benzeri ku- ruluş ve birimlerden oluşan bir yüksek öğretim kurumudur.»>
 

Üniversitelerin özerk olması hangi anayasa?


1924 Anayasası ne yükseköğretim ve üniversiteye ne de kamu tüzelkişiliği ve özerkliğe ilişkin bir hüküm barındırmaktadır.
 

Üniversite özerkliği neleri kapsar?


“Akademik özerklik”, üniversitede akademik ünvana sahip tüm insanların baskı ve yönlendirme olmaksızın özgürce eğitim ve araştırma yapmaları anlamına gelmektedir. Anayasamıza göre akademik özerkliğin sınırı ulusal savunma, güvenlik ve kamu düzenidir.
 

Öğrenci özerkliği ne demek?


Öğrenen özerkliği, kişinin kendi öğrenmelerinin idaresini ele alma yeteneği, bireyin kendi öğrenme sürecinin sorumluluğunu alabilmesidir (Akt.
 

Özerk ne anlama gelir?


Özerklik ya da otonomi, başka bir kişi ya da durumdan bağımsız karar verme, kendi kendini yönetebilme yetisi. Yunanca dan gelen "auto" (öz, kendi kendine) ve "nomos" (kural,yasa) kelimelerinin birleşiminden oluşur.
 

Özerk eğitim ne demek?


Bu tanımlardan hareketle öğretmen özerkliği “Öğretmenin eğitim ve öğretim programının, materyallerinin geliştirilmesi ve uygulanması; okul yönetimi ve diğer mesleki etkinlikleri ile ilgili karar alabilme serbestliği” olarak tanımlanabilir.
 

Üniversiteler yarı özerk mi?


Anayasanın 120. maddesine, “Üniversiteler ancak devlet eliyle ve kanunla kurulur. Üniversiteler kendi seçtikleri organlar tarafından yönetilirler” denildi. Böylelikle, “üniversitede özerklik” algısı anayasal düzene oturtulmuş oldu. 1973 te ise ilk kez YÖK ün kurulmasını öngören bir yasa çıkarıldı.
 

Özerk kurumlar hangileri?


Bunlar; Sermaye Piyasası Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rekabet Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Telekomünikasyon Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Şeker Kurumu, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu ve Kamu İhale Kurumudur.
 

Üniversite hastaneleri özerk mi?


- Özerk bir yapıya sahip olan üniversite hastanelerindeki uygulama farklılıkları, sağlık çalışanlarının iş barışını ve motivasyonunu bozmaktadır. Sorunların çözümü için, “Üniversite Hastaneleri Birliği” kurulmalı ya da işleyiş Sağlık Bakanlığı na bağlı olarak yürütülmelidir.
 

YÖK özerk mi?


Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.