Akla Uydurma Ne Demek?

Akla Uydurma Ne Demek? , Akla Uygunlaştırma nedir?, Psikolojide inkar ne demek?, Psikoloji bastırma ne demek?, Represyon ne demek psikoloji?, Psikolojide Mantığa bürünme nedir?, Psikolojide yansıtma ne demek?

Furkan Ben Editör
17 Mart 2023
Kategori: Nedir
Akla Uydurma Ne Demek?
Akla Uydurma:
Kişinin kendine acı veren durumlarda, akla yatkın görünen fakat sıkıntı vermeyecek bir neden, bir açıklama bulmasıdır.

Akla Uygunlaştırma nedir?


Akla uygunlaştırma (Rationalization)

Egoyu rahatsız eden, acı veren, sıkıntı yaratan durumlardan kaçınmak için akla yatkın görünen bir neden bulmaktır.
 

Psikolojide inkar ne demek?


İlkel savunmalardan biri olarak kabul edilen inkar, baş edemeyeceği kadar kaygı uyandıran durumları kabul etmemek olarak özetlenebilir.
 

Psikoloji bastırma ne demek?


Psikolojiye göre bastırma, kişinin yaşadığı bir olayı unutmaya çalışması veya bilinçaltına itmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Yani kişi yaşadığı bir şeyi bir daha hatırlamak istemez. Ancak bunu yapmak kolay değildir ve o olayı unutmak için bastırma yöntemini kullanır.
 

Represyon ne demek psikoloji?


Represyon (Bastırma) : En önemli savunma mekanizmasıdır. Freudian süreçte, diğer ego savunma mekanizmalarının ve nevrotik bozuklukların temeli olarak bilinir. Toplum istekleri için bastırıldığından nevrotik olurlar. Freud a göre depresyon, herhangi bir şeyin istemsiz, bilinçsiz olarak, olacak hale getirmesidir.
 

Psikolojide Mantığa bürünme nedir?


Mantığa Bürüme (Rationalization):

Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
 

Psikolojide yansıtma ne demek?


Psikolojik yansıtma, (İng: "psychological projection"), kişinin genellikle kendisiyle ilgili olumsuz ve kabul edilemez duygularını, dürtülerini veya özelliklerini başka bir kişiye, canlıya, nesneye veya gruba aktarmasını içeren bir savunma mekanizmasıdır.
 

Bir insan neden inkar eder?


İnkâr, kişinin çaresizlik ve güçsüzlük hissettiğinde başvurduğu bir savunma mekanizmasıdır. İnkar edilenler genellikle tehlike ya da hoşnutsuzluk yaratmaktadırlar ve benlik bunlardan uzaklaşmak ister. Suçluluktan, yargılanmadan ve aşağılanmadan kaçınmak isteme de inkâra neden olur.
 

Dini inkar eden kişiye ne denir?


Arapça kökenli bir sözcük olan mümin, iman sahibi demektir. Dinimize göre Allah ın birliğine ve tekliğine, ahiret gününe ve peygamberlere iman eden kimse mümin olarak nitelendirilir. Kafir kelimesi ise hem müşrikler hem de münkirler için kullanılır. Kafirler, Allah ı inkar edip gönderdiği peygamberleri yalanlarlar.
 

Bilinçdışı benlik nedir?


Benliğin savunma düzenekleri çatışma ve bunaltıya karşı kullanılan, bilinç dışı benlik işlemleridir ve birey kullandığı savunmanın bilincinde değildir. Bunaltı, iç dünyada yaşanan çatışma ve duyumsanan tehlikeyi haber veren tepki olup, psikolojide uyaran bunaltı (signal anxiety) olarak isimlendirilir.
 

Ego zayıflığı nedir?


Güçlü Bir Ego

Öte yandan, egonun zayıflığı, dürtüsel veya ani davranış, aşağılık duygusu veya kompleksi, kırılgan bir kimlik, dengesiz duygusallık ve aşırı kırılganlık gibi şeyler ile ortaya çıkar. Bu durumda gerçeklik ve benlik algısı bozulabilir.
 

Bozuk psikoloji nedir?


İletişimde ya da duygulanımda ortaya çıkan problemler psikolojik problem olarak adlandırılır ve kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu, yoğun stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anomalilerin gelişmesine neden olur.
 

Ego splitting nedir?


Bu durumda bir SAVUNMA MEKANİZMASI olarak ayrışık ego (splitting of the ego) oluşturulur. Ayrışık egoda biri gerçeği göz önüne alan diğeri gerçeği yadsıyan iki tutum birlikte ama birbirini etkilemeksizin yer alır. Ayrışık ego fetişizm ve bazı psikotik bozukluklarda görülür.