Alt göz kapağı şişmesi neden olur?

Alt göz kapağı şişmesi neden olur? , Alt göz kapağı şişmesi nasıl geçer?, Alt göz kapağı şişmesi kaç günde geçer?, Göz kapaklarının şişmesi neyin belirtisi?, Tek göz kapağı şişmesi neden olur?, Göz altının şişmesi neden olur?, Göz kapağı şişmesi kendiliğinden geçer mi?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Neden Olur
Alt göz kapağı şişmesi neden olur?
Göz kapağı şişmesinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilmek istediğiniz her şey haberimizde… Ağrılı veya ağrısız olarak, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilen ve gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi en sık alerjiye bağlı gelişir.

Alt göz kapağı şişmesi nasıl geçer?


Soğuk su: Göz kapağı şişmelerinde gözün ve çevresinin soğuk su ile yıkanması ya da kompres yapılması şişliğin inmesini sağlar. Bu yöntem ile gözdeki şişliğin giderilmesine yardımcı olmak için bir havlunun içerisine buz koyarak ve göze soğuk kompres uygulayarak şişliğin inmesini sağlayabilirsiniz.
 

Alt göz kapağı şişmesi kaç günde geçer?


Göz kapağı şişmesi, altta yatan bir hastalık yoksa çoğunlukla 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak 24 ila 48 saat içerisinde geçmemişse ve bu duruma başka tıbbi semptomlar da eşlik ediyorsa mutlaka acil yardım alınması gerekir.
 

Göz kapaklarının şişmesi neyin belirtisi?


Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir.
 

Tek göz kapağı şişmesi neden olur?


Tek göz kapağı şişlikleri birçok kişide yaygın olarak görülmektedir. Genelde alerji, göz enfeksiyonu, göz yaralanması, göz nezlesi gibi durumlar sonucunda göz kapağı şişmesi meydana gelir. Bu durum ağrılı ya da ağrısız olacak şekilde, gözün alt ve üst kapağını etkileyerek ortaya çıkar.
 

Göz altının şişmesi neden olur?


Ayrıca fiziki stres, ağlama, egzama, hormonal düzensizlikler, ısı değişiklikleri, burun ve solunum sorunları, düzensiz ya da kötü beslenme alışkanlıkları ve uyku bozuklukları da göz altı torbalarının oluşmasına neden olan önemli faktörler içerisindedir.
 

Göz kapağı şişmesi kendiliğinden geçer mi?


Göz kapağındaki şişlik çoğunlukla zararsızdır ve kendiliğinden düzelir. Ancak bazı durumlarda şişlik tedavi gerektiren bir duruma bağlı gelişmiş olabilir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde geçmeyen göz kapağı şişliği için doktora başvurmak yararlı olur.
 

Göz altı şişlikleri için hangi doktora gitmeliyim?


Göz doktoru, plastik cerrah veya gözlerin plastik cerrahisinde (oküloplastik cerrah) uzmanlaşmış bir doktor yardımcı olabilir.
 

Göz kapağı şişmesi hangi ilaç kullanılır?


Üst göz kapağı şişmesi alerjiden ise, tedavi antihistamin ilaçlar veya oral alerji ilaçları gerektirir. Bu nedenle, alerji ile ilgili sorunların tedavisi bir doktor tanısı ve reçete gerektirir. Doktorlar da alerji kaynaklı reaksiyonlar için steroid damla tavsiye edebilir.
 

Alerjik göz kapağı şişmesi ne kadar sürer?


Göz kapağında şişme, çoğunlukla 24 saat içinde kaybolur. Ödem (sıvı tutulması), alerji, yorgunluk, stres veya uykusuzluk nedeniyle oluşan bu sorunu evde kendiniz tedavi edebilirsiniz.
 

Göz kapağında ödem olduğunu nasıl anlarız?


Göz kapak enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıkan şişliklerde genellikle gözde batma, yanma, çapaklanma gibi şikayetler de olur. Yine göz kızarıklığı da göz kapak enfeksiyonlarına eşlik edebilmektedir.
 

Göz altında şişme ve kızarıklık neden olur?


Gözlerde şişkinliğe ve göz altı şişmesine sebep olan alerjenler ise, polen, toz, hayvan kılı, tüyü, bazı göz damlaları, makyaj malzemeleri ve kontakt lenslerden oluşmaktadır. Virüsler veya bakteriler sebebiyle oluşan birçok enfeksiyon vardır.