Alt karında yanma neden olur?

Alt karında yanma neden olur? , Karın bölgesinde yanma neden olur?, Karın içi yanması hangi hastalığın belirtisidir?, Alt karında ağrı neden olur?, Alt karında hangi organ var?, Karında yanma hissine ne iyi gelir?, Karnımın içi yanıyor ne yapmalıyım?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Neden Olur
Alt karında yanma neden olur?
Alt karın ağrısı, göbek deliği ile kasıklar arasındaki bölgenin rahatsızlığıdır. Kadınlarda görülen pelvik ağrı sıklıkla adet sancıları, yumurtlama ve besin intoleransına bağlı gelişir. Ancak daha ciddi sağlık sorunları nedeniylede olabilir.

Karın bölgesinde yanma neden olur?


Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.
 

Karın içi yanması hangi hastalığın belirtisidir?


Peptik ülser: Karın bölgesinde yanma hissi oluşturan bir ağrı, peptik ülserin önemli bir belirtisidir. Bu durumda yemek borusu, mide ve ince bağırsağın üst ve iç kısmı ağrılıdır. Ağrı göbekten göğüs kemiğine kadar uzanan herhangi bir bölgede hissedilebilir. Mide boş olduğunda ise ağrı şiddetlenir.
 

Alt karında ağrı neden olur?


Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
 

Alt karında hangi organ var?


Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur.
 

Karında yanma hissine ne iyi gelir?


1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir. Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.
 

Karnımın içi yanıyor ne yapmalıyım?


1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir. Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.
 

Karında yanma hangi doktora gidilir?


Karın ağrılarının teşhisini yapan bölüm genellikle İç Hastalıkları Bölümü olan Dahiliye bölümüdür.
 

Karın yanması için hangi doktora gidilir?


Midesi ağrıyan kişiler öncelikle hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji kliniklerine başvurabilirler.
 

Yanma hissi neden olur?


Vücutta yanma hissine neden olan diğer faktörler arasında B 12 vitamini eksiklikleri, sigara kullanımı, geçirilmiş bazı travmalara, kazalara bağlı sinir zedelenmeleri, sinir sıkışmaları gibi faktörler de vardır.
 

Alt karın ağrısı ne zaman tehlikelidir?


Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
 

Alt karın ağrısı stresten olur mu?


Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur.