Eklem yerlerinde kaşıntı neden olur?

Eklem yerlerinde kaşıntı neden olur? , Eklem kaşıntısına ne iyi gelir?, Hangi iç hastalıklar kaşıntı yapar?, Karaciğerden gelen kaşıntı nasıl olur?, Vücudun bazı bölgelerinde kaşıntı neden olur?, Kol ve bacaklar neden kaşınır?, Lenf kanserinde kaşıntı nasıl olur?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Kremler
Eklem yerlerinde kaşıntı neden olur?
Egzama atopik dermatit bebek ve yetişkinlerde sık görülen alerjik cilt hastalığıdır. Özellikle cilt bariyerinde bozukluk sonucu bebeklerde yanaklarda ve eklem yerlerinde kaşıntılı kızarıklıklarla kendini göstermektedir. Yaş büyüdükçe eklem yerlerinde ve ellerde kaşıntılı kızarıklık şeklinde kendini göstermektedir.

Eklem kaşıntısına ne iyi gelir?


Soğuk Su: Soğuk su kaşıntıya en iyi gelen doğal yollardan biridir. Dilerseniz direkt olarak soğuk su ya da buz kürü ile birlikte kaşıntı olan bölgenize sürebilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması ile birlikte kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Soda: Kaşıntıya iyi gelen bir diğer yöntem ise sodadır.
 

Hangi iç hastalıklar kaşıntı yapar?


Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya neden olabilir. Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir.
 

Karaciğerden gelen kaşıntı nasıl olur?


Gerek karaciğer içindeki safra yollarını etkileyen iltihabi olaylar ya da kanserler gerekse safra kanalında daralmaya yol açan kanserler nedeniyle safranın bağırsağa akışı etkilenirse sarılık ya da kaşıntı ortaya çıkar. Kaşıntının nedeni safra tuzlarının birikimi ve cilt kuruluğu neticesidir.
 

Vücudun bazı bölgelerinde kaşıntı neden olur?


Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
 

Kol ve bacaklar neden kaşınır?


Bacaklarda kaşıntı sedef, egzama, ürtiker, kıl dönmesi, liken, mantar enfeksiyonu, kılcal damar artışı gibi pek çok hastalığın habercisi olabilir. Kaşımak ise, bu hastalıkların alevlenmesine neden olur. Bu gibi durumlarda dermatologların uygulayacağı test ve tedavilere uyulması gerekir.
 

Lenf kanserinde kaşıntı nasıl olur?


Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
 

Strese bağlı kaşıntı nasıl olur?


Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
 

Eklem yerlerinde kaşıntı ve kabarma neden olur?


Egzama atopik dermatit bebek ve yetişkinlerde sık görülen alerjik cilt hastalığıdır. Özellikle cilt bariyerinde bozukluk sonucu bebeklerde yanaklarda ve eklem yerlerinde kaşıntılı kızarıklıklarla kendini göstermektedir. Yaş büyüdükçe eklem yerlerinde ve ellerde kaşıntılı kızarıklık şeklinde kendini göstermektedir.
 

Kaşıntının psikolojik olduğu nasıl anlaşılır?


Dinlenme esnasında sık, dikkatin başka konulara çevrildiği anlarda az olur. Bu hastalar genel olarak aşırı duyarlı, çekingen, kendini suçlayıcı, katı, takıntılı, mükemmeliyetçi, hata yapmaktan korkan, eleştiriye duyarlı, kendine güveni az, duyguları bastırılmış kişilerdir.
 

Şeker hastalığında kaşıntı nerelerde olur?


Şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir. Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması çok sık görülen bulgular arasındadır.
 

Kaşıntı hangi durumlarda tehlikelidir?


UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…

Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
 

Kaşıntısı olan kişi hangi testleri yaptırmalı?


Kaşıntının neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için yapılacak testler hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, “Bu hastalarda tam kan, böbrek, karaciğer, tiroid testleri, yaşla uyumlu kanser tarama testleri, akciğer grafisi, alerjik testler gerekebiliyor.