İmam Nikahı Şartları

İmam Nikahı Şartları , Imam nikahını ailenin bilmesi şart mı?, Gizlice imam nikahı kıyılır mı?, İmam nikahı kıyılırken hoca ne sorar?, Dini nikah nasıl kabul olur?, Adetli iken imam nikahı kıyılır mı?, Telefon ile imam nikahı kıyılır mı?

Furkan Ben Editör
11 Mart 2023
Kategori: Blog
İmam Nikahı Şartları
Imam nikahını ailenin bilmesi şart mı?
İslami kurallara göre dini nikah gizli saklı kılınmaz. Çünkü, kadın tarafının ailesinin bu işi kabul etmesi gerekir.
 
Gizlice imam nikahı kıyılır mı?
Tarafların şahitler huzurunda irade beyanında bulunmalarına rağmen ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları akit, gizli nikâh olarak adlandırılır. Böyle bir akit, nikâhta bulunması gereken aleniyet niteliğini taşımadığından dinin nikâh ve aile hayatı ile ilgili genel ilkelerine aykırıdır.
 
İmam nikahı kıyılırken hoca ne sorar?
Bu devirde dini bilenler azaldığı için, nikâh kıyacak kimse, damada ve geline, Allahü teâlânın sıfatlarını sayıp, İmanın ve İslam ın şartlarını da söyledikten sonra, (Kabul ettin mi?) diye sorar. Evet cevabını alıp, damatla gelinin Müslüman olduğu böylece anlaşıldıktan sonra nikâhları kıyılır.
 
Dini nikah nasıl kabul olur?
İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.
 
Adetli iken imam nikahı kıyılır mı?
Nikâh akdi esnasında hükmî kirlilik sayılan; hayız, cünüplük ve abdestsizlikten temiz olmak nikâhın geçerli olması için şart değildir. Bu nedenle âdetliyken kıyılan nikâh geçerlidir.
 
Telefon ile imam nikahı kıyılır mı?
Sanaldan imam nikahı kıyılır mı? Telefon, telgraf, mektup, haberci gibi araçlarla -icab ve kabulün yapıldığı yerlerde, uygun şahitlerin bulunması veya nikahın uygun şekilde ilan edilmesi şartıyla- nikah yapılabiliyor.
 
Bir kadın kac erkekle evlenebilir?
Nitekim Kur an da yer alan ilgili naslar (en-Nisa 4/3 129) ve Hz. Peygamber in bizzat kendi uygulaması (el-Ahzab 33/50, 51, 59; et-Tahrim 66/3-5), İslâm hukukunda erkeğin aynı anda birden fazla (en fazla dörde kadar) kadınla evlenmesinin mubah/meşru olduğunu göstermektedir.
 
Aynı kişi ile imam nikahı kıyılır mı?
Evlenmek isteyen insanların hukuki olarak evli görünmeleri için resmi nikah kıymaları gerekir. Bunun yanı sıra İslam dinine göre kıyılması gereken diğer bir nikah çeşidi ise dini nikahtır. Her iki durumda da çiftler birbirlerini eş olarak kabul ederler. Ancak dini nikahın hukuki bir geçerliliği yoktur.
 
İmam nikahı hangi hallerde kabul olmaz?
Aklı başında, Müslüman şahitler olmadan imam nikahı kıyılamaz. Müslüman iki erkek veya Müslüman 2 kadının şahit olması gerekmektedir. Delilerin ve çocukların şahitlikleri kabul olmaz.
 
İmam nikahında en az ne istenir?
Imam nikahı kıyılırken mehir olarak ne istenir? Maddi bir değeri olması gereken mehirde kadının gönlünden geçen her şeyi isteme hakkı vardır. Ev, araba, para gibi maddiyat gerektiren her şey mehir olarak kadına bahşedilebilir. Kadının mehir isterken belirleyeceği miktarda alt ve üst sınır yoktur, serbesttir.
 
Dini nikahta mehir ne kadar olmalı?
Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.
 
Gizlice evlenmek caiz mi?
-Allah ın ve Rasulünün örnekliğinde ve emirleri doğrultusunda olmayan nikah caiz olmaz. -Ama nikah bir sebeple sadece ilk eşten gizli olarak yapılsa ya da haber verilmese caizdir.
 
Dini nikah da ne sorulur?
İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa “bu kadını/erkeği kabul ettin mi” diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.
 
İmam nikahında kızın ailesi olur mu?
İmam şart değildir. Oğlanın veya kızın babası nikahı kıyar. Hem de şahit olmaları sahih olur.
 
Kaç yaşında imam nikahı kıyılır?
2. Bu yola dahi baş vurmayıp imam nikâhı ile birlikte yaşamaya başlamaları. Madde 86- Erkek onyedi, kadın onbeş yaşını bitirmedikçe evlenemez. Şu kadar ki hâkim, olağanüstü hallerde ve pek önemli bir sebeple onbeş yaşını bitirmemiş olan bir erkeğin veya ondört yaşını bitirmiş bir kadının evlenmesine izin verebilir.