1 aylık bebek göz muayenesi nasıl yapılır?

1 aylık bebek göz muayenesi nasıl yapılır? , 1 aylık bebek göz muayenesi hangi doktora gidilir?, Yenidoğanda göz muayenesi ne zaman?, Yeni doğan bebeklerde görme testi nasıl yapılır?, 1 aylık bebek göz muayenesi nerede yapılır?, Bebeklerde göz muayenesi acıtır mı?

Furkan Ben Editör
17 Mart 2023
1 aylık bebek göz muayenesi nasıl yapılır?
1 aylık bebek göz muayenesi nasıl yapılır?
Bebeklerde göz muayenesi, gözbebeği genişletilerek bazı cihazlar yardımıyla gözün bölümlerinin incelenmesi ile yapılır. Yeni doğan bebeğin göz muayenesi çocuk ya da yetişkin muayenesine göre biraz daha zor olabilir. Bebek çok küçükse sedasyon yöntemi ile rahat bir şekilde muayene yapılır.

1 aylık bebek göz muayenesi hangi doktora gidilir?


Bebeklerde yenidoğan döneminde yapılan ilk muayene 15. gün de çocuk doktoru tarafından yapılmalıdır. İlk 3 ay içerisinde ise uzman bir göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
 

Yenidoğanda göz muayenesi ne zaman?


Prematüre bebeklerin doğumdan bir ay sonra rutin göz doktoru muayenelerinin başlaması önerilir. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin ilk aydan sonra yapılan muayenesinde göz sağlığı normal bulunursa 1,5 yıl sonra ayrıntılı muayene yapılmalıdır.
 

Yeni doğan bebeklerde görme testi nasıl yapılır?


Yenidoğan bebeklerde görülebilen göz hastalıklarında, erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Bebeklerde göz muayenesi, gözbebeği genişletilerek cihazlar yardımı ile ön ve arka göz bölümlerinin incelenmesi şeklinde yapılır.
 

1 aylık bebek göz muayenesi nerede yapılır?


Bebeklerde Göz Muayenesi Hangi Ayda Yapılır? Bebeklerde göz muayenesi mutlaka doğumdan sonra yapılmalıdır. Yenidoğan döneminde ilk muayene 15. gün kontrolünde çocuk doktoru tarafından yapılmakla birlikte, eğer imkan varsa ilk 3 ayda uzman bir göz hekimi tarafından da muayene edilmelidir.
 

Bebeklerde göz muayenesi acıtır mı?


İlk muayene doğumdan 28 günden sonra yapılmalı

Bebeğin gözüne, gözbebeklerini büyütücü etkisi olan damlalar uygulanır. Bu uygulama sonrası en az 30-40 dakika beklendikten sonra gözbebekleri büyür ve muayeneye geçilir. Muayene esnasında bebeğin ağrı hissetmemesi için hemen etki eden anestezik damlalar uygulanır.
 

Yeni doğan bebeklerde görme testi ne zaman yapılır?


Bebeğin son derece uyumlu olduğu ve yabancılara karşı tepkilerinin henüz şiddetlenmediği 6-9 aylık dönem ilk muayene için en uygun zamandır. Amerikan Çocuk Doktorları Birliği 12-24 ay arasında yapılmasını önerirken, diğer gelişmiş ülkelerde ilk göz muayenesi 6 ay-36 ay arasında yapılır.
 

Yeni doğan bebek göz muayenesi hangi doktora gidilir?


Yeni doğan bebeklerde gözlerin saydam ve paralel olması kontrol edilmeli; çocuk doktoru, aile hekimi ya da aile tarafından aksi bir durum fark edilirse göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
 

Bebeklerde göz muayenesi nasıl yapılıyor?


Bebeklerde göz muayenesi, gözbebeği genişletilerek bazı cihazlar yardımıyla gözün bölümlerinin incelenmesi ile yapılır. Yeni doğan bebeğin göz muayenesi çocuk ya da yetişkin muayenesine göre biraz daha zor olabilir. Bebek çok küçükse sedasyon yöntemi ile rahat bir şekilde muayene yapılır.
 

Bebeklerin gözlerinin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?


Çocuklarda göz hastalığı belirtileri göz kayması, göz kapağı düşüklüğü, sulanma, çapaklanma, televizyona ve kitaba yakından bakma, gözleri kısarak bakma, baş ağrısı, baş dönmesi, başı bir yana eğerek bakma ve bakışları odaklayamama olabilir. Çocuklarda en sık görülen göz hastalıklarının başında şaşılık gelir.
 

Ilk göz muayenesi ne zaman?


Bebeğinizde herhangi bir görme problemi olmasa da 6. ve 9. aylar arasında ilk kapsamlı göz muayenesini yaptırmanız tavsiye edilir. Göz hastalıkları uzmanı, bebeğinizin göz sağlığı ile ilgili şu durumları kontrol edecektir: Göz hareketi yeteneği. Göz sağlığı problemleri.