Akdeniz anemisi hastalığı neden olur?

Akdeniz anemisi hastalığı neden olur? , Akdeniz anemisi hastalığı geçer mi?, Akdeniz anemisi hastalığı neden kaynaklanır?, Akdeniz anemisi hastalığı nasıl bir hastalıktır?, Akdeniz anemisi kimden geçer?, Akdeniz anemisi hangi organlara zarar verir?, Akdeniz anemisi ilerlerse ne olur?

Furkan Ben Editör
18 Mart 2023
Kategori: Neden Olur
Akdeniz anemisi hastalığı neden olur?
Talasemi, genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Hemoglobinin yapımındaki bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır.

Akdeniz anemisi hastalığı geçer mi?


Akdeniz anemisi kalıtsal geçişli bir kan hastalığı olduğundan taşıyıcı olduğunu bilmeden çocuk yapan kişilerin çocuklarında majör, intermedia veya minör talasemi görülme olasılığı oldukça yüksektir. Türkiye de akraba evliliklerinin yaygınlığı sebebiyle beta talasemi hastası çocukların sayısı oldukça fazladır.
 

Akdeniz anemisi hastalığı neden kaynaklanır?


Akdeniz Anemisi (Talasemi), yalnızca kalıtsal nedenlerle oluşur. Türkiye genelinde her 40-50 kişiden biri, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde ise her 10 kişiden biri talasemiye yol açabilecek genleri taşır. İnsanlarda bir özelliğe ait genlerden iki adet bulunur; biri anneden, diğeri babadan geçer.
 

Akdeniz anemisi hastalığı nasıl bir hastalıktır?


Talasemi (Beta Talasemi) olarak da bilinen Akdeniz Anemisi, kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hastalığın Akdeniz Anemisi olarak adlandırılmasının sebebi ise bu hastalığın genellikle Akdeniz bölgesinde görülmesidir. Bu bölgeden dünyanın diğer yerlerine yapılan göçler sebebiyle hastalık dünya çapında da yayılmıştır.
 

Akdeniz anemisi kimden geçer?


AKDENİZ ANEMİSİ (BETA TALASEMİ) TAŞIYICILIĞI VE HASTALIĞI. Beta talasemi anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen, önlenebilir bir kan hastalığıdır.
 

Akdeniz anemisi hangi organlara zarar verir?


Akdeniz anemisinin zararları nelerdir? Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.
 

Akdeniz anemisi ilerlerse ne olur?


Akdeniz anemisi erken teşhis ve tedavi edilmediğinde birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle kalp ve karaciğer yetmezliği, enfeksiyonlara yatkınlık görülebilir. Ayrıca sepsis ve demir birikmesi sonucu birçok organda hasar meydana gelebilir.
 

Akdeniz anemisi hastalığına ne iyi gelir?


Akdeniz Anemisi Tedavi Yöntemleri

Talasemi intermedia folik asit değerleri ve kansızlık görülür. Bu nedenle bu hastalara kan nakli ve folik asit takviyesi uygulanır. Beta talasemi olarak da bilinen majör talasemi hastalarına ömür boyu ayda 1 veya 2 kez kan nakli gerekir.
 

Akdeniz anemisi olanlar evlenebilir mi?


Talasemi hastası, talasemi taşıyıcısı olan bir bireyle evlenirse doğacak çocuklar yüzde 50 ihtimalle taşıyıcı veya hasta olur. Talasemi taşıyıcısı, sağlam kişiyle evlenirse, doğacak çocukları yüzde 50 ihtimalle sağlam veya taşıyıcı olur. İki Akdeniz anemisi hastası evlenirse, doğacak çocukların tümü hasta olur.
 

Akdeniz anemisi hastalığı genetik mi?


Talasemi genetik olarak kalıtılan bir hastalıktır. Çekinik genetik kalıtım ile anne ve babadan çocuklarına aktarılır. Hasta bireylerde, biri anneden diğeri babadan gelen 2 adet Talasemi geni vardır. Hastalık çok büyük oranda anne ve babanın Talasemi taşıyıcısı olması durumunda ortaya çıkmaktadır.
 

Akdeniz anemisi hangi vitamin eksikliği?


Ayrıntılı bir inceleme, demir eksikliğiyle Akdeniz anemisi taşıyıcılığının birbirinden kolaylıkla ayırt edilmesini sağlar.
 

Akdeniz anemisi hastalığı ne zaman ortaya çıkar?


Akdeniz anemisi (Talasemi major)

Genellikle ilk hastalık belirtileri yaşamın ilk 6 ayında ortaya çıkar. Akdeniz anemisi olan 6 aylık bebeklerde belirgin kansızlık olur. Bu kansızlığı düzeltmek için sık sık kan transfüzyonu gerekir. Düzenli kan transfüzyonu alamayan hastalarda yaşam süresi birkaç yıldır.