Anason Nedir, Faydaları Nelerdir, Anason Çayı Nasıl Yapılır?

Bilimsel adı Pimpinella anisum olan anason bitkisinin boyu yaklaşık olarak elli santimetreye kadar ulaşabilir, anason, yaz aylarında çiçek açar. Otsu bir yapıya sahiptir ve maydanozgiller familyasının mensubudur.

Yönetici Editör
19 Kasım 2022
Kategori: Sağlık
Anason Nedir, Faydaları Nelerdir, Anason Çayı Nasıl Yapılır?
Geleneksel Tıpta Anasonun Yeri Nedir?

Geleneksel tıp uygulamaları günümüz tıbbının yanında yararlı etkileri ile var olmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık % 70-80’i bitki kaynaklı geleneksel tıp uygulamaları ile tedavi görmekte olup, insanlar bitki özütlerini tedavi amaçlı ilaç, şurup, tablet ve ağıdan sprey şeklinde; stres azaltıcı, yorgunluk, uykusuzluk giderici ve sinirsel belirtileri baskılayıcı olarak yaygın olarak kullanmaktadırlar.

Bitkilerin tıbbi etkileri içerdikleri yağlardan ve diğer bileşiklerden kaynaklanır. Uçucu yağlar bitkilerden elde edilirler ve kimyasal olarak çok sayıda farklı bileşen içerirler. Bazen bir yağda 100’den fazla bileşen bulunabilmektedir. Her uçucu yağın kendine özgü kokusu ve aromaterapi özellikleri vardır. Aromaterapi özellikleri söz konusu yağı oluşturan bileşenlerin bileşimine ve miktarına bağlıdır. Uçucu yağların antimikrobiyal, antioksidan, antikanser vb. gibi birçok medikal etkiye sahip oldukları belirlendikten sonra birçok araştırma grubu, uçucu yağların yararlı etkilerini araştırmaya başlamıştır. Günümüzde nerdeyse her bitkinin yağına rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Anason nedir?

Bilimsel adı Pimpinella anisum olan anason bitkisinin boyu yaklaşık olarak elli santimetreye kadar ulaşabilir, anason, yaz aylarında çiçek açar. Otsu bir yapıya sahiptir ve maydanozgiller familyasının mensubudur. Anasonun 4000 yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğu ve eski Mısırda kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.  Yaygın olarak Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde yetişir. Hem yaprakları hem de ufak meyveleri tüketime uygundur. İki türlü de keskin ve acı bir tadı vardır.  Anason, tedavi edici özelliklerinden dolayı ticari öneme sahip olup, Asya, Afrika ve Avrupa’da tarımı yapılan ilk bitkilerden biridir. Anason, eczacılık, parfüm ve gıda endüstrisinde kullanılan önemli bir baharat olup uçucu yağının, spazm giderici, antioksidan, antimikrobiyal, insekdisidal (böcek öldürücü) ve antifungal (anti-mantar) özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Anason ülkemizde

Anasonunun içeriği

Anasonun içeriği, hasat edildiği bölgeye, türüne ve hasat çeşidine bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık içeriği aşağıda sunulmuştur;
 
  • Nem % 9- 13
  • Protein %18
  • Yağ asidi % 8-23
  • Esansiyel yağlar % 2-7
  • Nişasta % 5
  • Azot hariç içerik % 22-28
  • Ham lif %12-25

Ülkemizde Anason

Anason bitkisinin kullanılan kısmı tohumlarıdır, bu bitki ülkemizde Antalya, Balıkesir, Aydın Burdur, İzmir de yetiştirilmektedir. Anasonun kokusu içinde yer alan anethol adı verilen yağdan kaynaklanmaktadır. Anasonun %2-6 ‘sı esansiyel yağ asididir. Faydalı etkisinin bu yağ asitlerinden kaynakladığı düşünülmektedir.

Anasonun Faydaları;

Gaz giderici
Mide koruyucu
Öksürük kesici
İştah açıcı
Yatıştırıcı
Sindirimi kolaylaştırıcı
Anne sütünü arttırıcı
İdrar sökücü
Adet sancılarını giderici etkisi
Uykusuzluk giderici

Antioksidan özelliği bilinen anason bitkisi; aşağıdaki vitamin ve minareleri de yüksek oranda içermektedir.

A vitamini
B vitaminleri
C vitamini
Magnezyum
Kalsiyum
Çinko
Demir
 

Anasonun demlenmesi

Anasonun ve anason tohumunun farklı demlenme şekilleri bulunmaktadır burada dört tanesini paylaşacağız sizin damak tadınıza uygun olanı demlemeniz dileğiyle;
 
  1. İnfuzyon demleme
 
  • 1 çay kaşığı kuru anason yaprağı, 3 çay kaşığı taze ezilmiş anason yaprağını bir bardak kaynar suya koyun.
  • Birkaç dakika demlenmesine izin verin sonra servise hazır
 
  1. Kaynatarak demleme
 
  • 1 çorba kaşığı anason tohumunu ezin
  • Ezmek için havan kullanabilirsiniz
  • Bir tencereye 2 bardak kaynar su ekleyin.
  •  Ezilmiş tohumları ekleyin.
  •  5 dakika kadar yavaşça pişirin.
Servise hazır olan içeceğinizi süt ekleyerek de içebilirsiniz.
 
  1. Anason çayı
 
  • 1 çorba kaşığı anason tohumunu ezin
  • Ezmek için havan kullanabilirsiniz
  • Bu, anasonun kokulu yağlarını serbest bırakır ve çaya muhteşem tat katacağından emin olabilirsiniz.
  • Ezilmiş anason tohumlarını istediğiniz kupa veya kaba koyun. 
  • Sıcak suyu kaba ekleyin
  • 10-15 dakika demlenmesine izin verin
  • Evet, çay soğuyacak ancak lezzet derinliği uzun bir süre devam edecektir.
  • Yeterince demlendikten sonra, servis edebilirsiniz.
 
  1. Sütlü Anason çayı
 
  • Yukarıdaki tariflerin herhangi birindeki suyu ılık sütle değiştirebilirsiniz.
  •  Anason çayı, su yerine ılık süt kullanılarak demlendiğinde lezzeti artabilir
  •  Sütle yapılmış, anasonun uykuyu teşvik ettiği söylendiği için yatmadan hemen önce tadını çıkarmak için ideal bir içecektir.

Anason kullanırken dikkat etmeniz gerekenler

Genellikle bu bitki türünün aşırı ve sürekli olarak tüketilmesinden durumunda bazen bazı yan etkilerle karşılaşabiliriz,
 
  • Anason, menstural (adet) dönemde kanamalarının düzene girmesini sağlasa da regl ve hamilelik dönemlerinde kullanılması sakıncalı olabilmektedir. Bu dönemlerde anason alımı azaltılmalı ya da sınırlandırılmalıdır.
  • Anason aşırı derecede kullanıldığı takdirde uyuşukluk hissine sebep olabilir özellikle ilk içtiğinizde dikkatli olmalısınız. Araç yâda makine kullanıyorsanız anason tüketiminize dikkat etmeniz önerilir
  • Anason, çok yüksek miktarlarda kullanılırsa baş ağrısı veya migren benzeri ağrılar neden olabilir. Böyle durumlarda anason tüketimiz kesiniz ve ağrınız devam derse bir hekime başvurunuz.
  • Çok nadir olsa da aşırı anason tüketiminin görme zorluğuna yol açtığı bilinmektedir. Böyle durumlarda anason tüketimiz kesiniz ve en kısa sürede bir hekime başvurunuz.
  • Anason tüketimini emzirme döneminde azaltmanız tavsiye ederiz
  • Anasonun bebeklerde gaz giderici olarak kullanımı bulunmaktadır fakat çok dikkatli olunmalı tohumun ve çayın temizliğine dikkat edilmelidir
  • Bebeklerde çay olarak kullanılmalı ve çay en az 10 dakika demlenmelidir bebekler 1 ya da 2 çay kaşığı kullanılabilir
  •  Anasonun bebeklerde sakinleştirici ve uykucu yapıcı etkisi vardır.
  • Bebeklerde kullanılırken çok özen gösterilmeli bebek sürekli takip edilmelidir.

Anason Yağı

Günümüzde anason bitkisinin hem yaprakları hem tohumu kullanılmaktadır. Anasonun yararlı bileşenlerinden daha fazla yararlanılmak istenmesi, ilerleyen teknik gelişmelere paralel olarak anasondan elde edilen yağlar piyasada rahatça bulunabilmektedir. Anason yağı elde ediliş metoduna göre değişik oranlarda yararlı yağ içermektedir. Anason yağıda anason tohumu ile aynı yararlı etkilere sahiptir fakat bu yağı kullanırken daha dikkatli olunmalıdır. Yağı bileşiminden dolayı daha yoğun uçucu yağ içermektedir. Bizim tavsiyemiz daha önce anason yağı kullanmış birinden yardım almanızdır. Anason yağı alırken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz bilinen ve güvenilir markaların yağlarını tercih etmelisiniz.

Anason Yağı Nasıl Kullanılmalı ve Nelere Dikkat Edilmelidir.
 
  • Anason yağı başka yağlarla karıştırılmamalıdır.
  • İçeriğinde daha yüksek yoğunlukta östrojen (kadınlık hormonu) olduğundan bazı tümörlerde kullanılmamalıdır
  • Anason yağı acı tat da olduğu için şeker üzerine damlatılabilir veya tatlı bir şeyler üzerine 2- 10 damla damlatılarak tüketilebilir.
  • Suya damlatılarak kullanılabilir 4-5 damla önerilir
  • Gün içerisinde hafif sarhoşluk yapabilir,


Araç ya da makine kullanacaksanız ve anasonu ilk defa deniyorsanız dikkatli olmanızı öneririz. Anason yağının gebelerde ve hamillerde kullanılmamasını tavsiye ederiz bunu yerine çayını içebilirsiniz

Anason Yağının Cilde Faydaları

Anason yağı bit tedavisinde kullanılabilir bu amaçla kullanımda anason yağı badem yağı ile karıştırılmalı sonra saç derisine sürülmelidir bu işlem 10 -15 dakika sürmeli sonra şampuan ile güzelce durulanmalıdır. Anason yağı cildimize de çok iyi gelmektedir fakat cildimize direk uygulanmamalıdır. Bir çözücü yağda faydalanılmalıdır bu konuda daha önce uygulama yapanlardan yardım alabilirsiniz.

Sağlıklı Günler.